2014. október 22., szerda

Az internetadó margójára

Nem politikai vitaindítónak szánom ezt a bejegyzést, csupán leírásnak. :-)

Linuxra írt, jól működő grafikus alkalmazást nem találtam az internetes adatforgalom naplózására. Windows-on a NetWorx, Androidon és iOS-en a My Data Manager tökéletes erre a célra. Linuxra csak parancssoros, ámbár igen jól működő megoldást találtam. Ez a megoldás a VnStat.

Ubuntu 14.04 LTS rendszerre a sudo apt-get install vnstati terminálból / parancssorból kiadható paranccsal telepíthetjük. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet a konfigurálás.

Hogy a számítógép valamennyi felhasználója naplózhassa a számítógép adatforgalmát, az adott mappá(k)hoz való hozzáférést kell első körben biztosítanunk.

  • sudo chmod o+x /usr/bin/vnstat
  • sudo chmod o+wx /var/lib/vnstat/
Aztán:
  • sudo vnstat -u -i eth0
Ez egy, az adatforgalommal kapcsolatos adatokat összegyűjtő adatbázist hoz létre, de vigyázzunk! Az eth0 csatlakozót, ha szükséges, ki kell cserélnünk az általunk használt csatlakozóra (pl. ha WiFi-n keresztül csatlakozunk az internetre, általában wlan0 lesz a szóban forgó csatlakozó elnevezése). Ezt az ifconfig paranccsal ellenőrizhetjük. Amelyik csatlakozó rendelkezik inet address, valós IP-címmel, az fog kelleni nekünk. Mi most maradjunk az eth0-nál!

Ez az adatbázis nem frissül automatikusan, mindig kézzel kellene frissítenünk, mielőtt megnéznénk, hogy is áll az adatforgalmunk. Kényelmesebb lenne csupán egyetlen parancs kiadásával megnézni az aktuális / havi / napi stb. adatforgalmunkat, az adatbázis manuális frissítése nélkül. Az erre vonatkozó cron job létrehozásához adjuk ki a következő parancsot:
  • sudo nano /etc/cron.d/vnstat
Illesszük be az alábbi szöveget, majd mentsük el a fájlt!

SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin

* * * * * root vnstat -u -i eth0

FIGYELEM!!! Az utolsó sor után (is) üssünk ENTER-t!

Innentől kezdve percenként fog frissülni az adatbázisunk (minden megkezdett perc első másodpercében) automatikusan. A vnstat -i eth0 parancs kiadásával az adatforgalmunk láthatóvá válik számunkra, tetszőleges lebontásban.

Hogy milyen időközi lebontások léteznek? Erre a vnstat --help parancs adja meg a választ.


Kellemes számolgatást kívánok! :-)

Update:

Megfigyelhetjük, hogy a vnstati csomagot telepítettük fel, melynek csak függősége a vnstat. A VnStati a VnStat adataiből táplálkozik, és az adatforgalmunkat az adatbázisból egy *.png kép formájában menti el egy általunk megadott helyre a számítógépen. A vnstat -m -i wlan0 parancs például a wlan0 hálózati eszközön keresztüli adatforgalmunkat adja majd a parancssorban kimenetként. Ezt a kimenetet mentsük el egy képben! Ehhez gépeljük be a vnstati -m -i wlan0 -o ~/Képek/vnstati_x.png parancsot! Az x helyére írjunk mondjuk egy számot, de igazából a fájl neve lehet akármi, ahogy az elérési út is! Ez a parancs lényegében megegyezik a vnstat-os paranccsal, csak egy "i" betűben különbözik, valamint egy kapcsolóban. A -o ~/Képek/vnstati_x.png egy *.png formátumú képfájlt hoz létre a Képek könyvtárunkban, vnstati_x.png néven. Megnyitva a képet látni fogjuk az adatforgalmunkat, amit akár el is tárolhatunk, vagy fel is tölthetünk valahova.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése