2014. szeptember 24., szerda

Microsoft Windows 7 rendszerbetöltő használata dual-boot esetén


Ha azonban grafikus megoldást szeretnénk, Windows 7 alá telepítsük az EasyBCD programot! Ennek végeztével nyissuk meg a programot! Első indításnál a program megkérdezi, milyen nyelven fusson a program. Nyugodtan választhatjuk az angolt nyelvet. Utána figyelmeztet, hogy csak személyes használatra ingyenes a program, ezt is nyugodtan "leOKézhatjuk".

Most már ténylegesen használhatjuk a programot. Bal oldalt kattintsunk a BCD Deployment gombra, és itt válasszuk az Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR opciót (alul)! Ez alatt van egy Write MBR szöveggel ellátott gomb, ezt kell megnyomnunk. A Windows rendszerbetöltője az MBR-be került, de egyelőre még nem ismerte fel a Linuxunkat. Ennek megoldásához kattintsunk szintén bal oldalt az Add New Entry gombra! Válasszuk ki a Linux/BSD fület, a Type-nál pedig a GRUB2-t! Utána kattintsunk az alatta lévő Add Entry gombra! Szintén bal oldalt kattintsunk az Edit Boot Menu gombra, itt tudjuk az egyéb beállításokat módosítani. Az általam kívánatosnak tartott beállítások:
  • A Windows rendszert nevezzük Windows-ra, a Linuxot (NeoSmart Linux, Ubuntu, openSUSE stb.) pedig nevezzük Linux-ra, a Linuxot tegyük legfelülre, és tegyük alapértelmezetté!
  • Alul a várakozási időt 30-ról állítsuk 5 másodpercre!
  • Save Settings
Ezután boot-oljunk be az Ubuntuba! Terminált használjunk, és nyissuk meg szerkesztésre a /etc/default/grub fájlt:
  • sudo nano /etc/default/grub
Kommenteljük ki (# karakter a sor elé) a GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 sort, a GRUB_TIMEOUT=10 sort pedig cseréljük erre:
  • GRUB_TIMEOUT=0.0
CTRL+X-szel mentsük el a fájlt! Terminálban adjuk ki a következő parancsokat:
  • sudo apt-get purge os-prober
  • sudo update-grub
Kész is vagyunk.

Megjegyzés: Az EasyBCD használata közben figyeljünk arra, hogy a folyamatok sikeresen végbementek-e!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése