2014. június 1., vasárnap

NTFS adatpartíció automatikus csatolása

A megoldás innen származik. Ha van Windows is a számítógépen, és nem szeretnénk (egyébként teljesen feleslegesen) azzal szórakozni Windows alatt, hogy a rendszer képes legyen felismerni az ext4-esre (vagy egyéb másra, pl. btrfs-re) formázott partícióinkat, abból logikusan következik, hogy a közös adatpartíciónk mindkét fél számára ismert fájlrendszerre, pl. NTFS-re van formázva. Az NTFS-re formázott partíciókat alapesetben Linux alatt kézzel kell csatolnunk, ha használni szeretnénk. Ha azt akarjuk, hogy a rendszer automatikusan csatolja a partíciót úgy, hogy az az Ubuntu valamennyi felhasználója számára elérhető legyen, akkor tegyük meg a következőket:
  • Terminálba gépeljük be a sudo mkdir /ADATOK parancsot (feltéve, ha így akarjuk elnevezni a mappát, ahová a partíciónkat csatoljuk)!
  • Terminálba gépeljük be a sudo blkid parancsot, és nézzük meg a szóban forgó adatpartíció UUID azonosítóját!
  • Gépeljük be terminálba a sudo nano /etc/fstab parancsot, és a fájl végére illesszük be az alábbi szöveget:
# Entry for /dev/sdXN :
UUID=azonosito /ADATOK ntfs-3g defaults,nosuid,nodev,locale=hu_HU.UTF-8 0 0


Itt a második, valamint az esetleges harmadik sor valójában egyetlen sornak számít. Az azonosito szót cseréljük ki a partíció UUID azonosítójára, az ADATOK szót is kicserélhetjük tetszőleges másikra, de nem kötelező. X egy angol kisbetűt fog jelölni, N pedig egy pozitív egész számot (pl. /dev/sda3, /dev/sdb2 vagy valami hasonló - ez kiolvasható az lsblk-ból).
  •  A CTRL+X billentyűkombinációval lépjünk ki a szerkesztett fájlból, és ha rákérdez, akkor mondjuk azt, hogy igen, el szeretnénk menteni a fájlt! Ha az ADATOK szót nem cseréltük ki, akkor a számítógép újraindítása után a gyökérben ott lesz egy ADATOK nevű mappa, benne a partíción tárolt adatainkkal. Ha belépünk ebbe a könyvtárba, és nyomunk egy CTRL+D billentyűkombinációt, akkor a Nautilus könyvjelzői között ott lesz a partíciónk, amit ugyanolyan könnyedén elérhetünk, mint előtte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése