2013. július 5., péntek

Linux versus Windows - Csak úgy szubjektíven! II.

Ez a bejegyzés az előző folytatása, ahogy a címből is kitűnik. Itt az említett rendszerekkel kapcsolatos tapasztalataimról, egyéni, szubjektív benyomásaimról, ezek összegzéséről fogok írni. Kezdjük hát!

Windows

Ha tömören összefoglalnám, mi a véleményem róla, csak annyit írnék: nem szeretem. Nem szeretem, mert nem kellően testreszabható. Nem szeretem, mert korlátozottak a lehetőségeim. Értem ezt úgy, hogy ha gyengébb konfigurációval rendelkező számítógéppel rendelkezem (micsoda szavak!), akkor bele kell törődnöm, hogy egy olyan Windows-rendszert kell feltelepítenem, amely már lehet, hogy nincs is támogatva (például Windows XP). Ha pedig igazat mondok, akkor sajnos azt kell mondani, hogy az XP meglehetősen lassú. Iszonyatosan be tud lassulni egy idő után. A karbantartása persze többé-kevésbé megoldható, de minek, ha van jobb? Gyorsabb számítógépekre létezik továbbá a Windows Vista. Ezt a rendszert nem kell kommentálnom, mert a végeredmény triviális. Windows 7 és Windows 8. Ezek már egész pofás rendszerek lettek, de valahogy mégsem az igazi, mivel Windows. Ezt leszámítva, egész gyorsan képesek felállni, a stabilitásukkal sincs különösebb probléma, és még ki is néznek valahogy. A Windows 8 megjelenésekor a csempés megoldások különösen rokonszenvesek voltak, és itt meg is állunk egy pillanatra. A 8-as rendszert sok kritika érte ez miatt, hiszen "még Start menü sincs". És akkor mi van? A számítógép kikapcsolása / újraindítása stb. még így is pofon egyszerű. Minek az asztalra parancsikonok? Csempék parancsikonok. Váltogatni kell a csempék közt. Oldalra húzva az egeret megjelennek a megnyitott programok, minek a tálca? A PC-k kora lassan lejár, helyüket átveszik a táblagépek (kétségtelen, tableten kényelmetlen dolgozni). A Windows halad a korral, és ez nem baj. Ez a csempékről alkotott szubjektív véleményem csupán. De mi van akkor, ha akadnak olyanok, akiknek ez nem tetszik? Felületek híján vissza kell térnünk egy régebbi rendszerre? Na ne már! Testreszabhatóság, kérem! Vajon miket tettek bele gyárilag ebbe a fránya Windows-ba? Sosem tudjuk meg.

Linux

Jómagam a Linux-alapú rendszereket jobban preferálom, hiszen szinte teljes mértékben testreszabhatók. Az előző bejegyzésemben már felsoroltam rendszerfüggetlen felületeket, amelyek mindegyikét szabadon telepíthetjük, akár többet is! Egy kliens, több felhasználó, mindenki a saját szájíze szerint számítógépezik. Szerény személyem egykor Ubuntu Linux operációs rendszert használt, mára áttértem az Arch Linuxra, de erről majd később. Kezdjük az Ubuntuval! Amiért kezdőként megtetszett, az a felhasználóbarátsága miatt volt. Telepítése egyszerű, használata úgyszintén, azonnal telepíthető szoftverekben gazdag tárolókkal rendelkezik, a *.deb kiterjesztésű állományok tömkelege megtalálható az interneten. Emellett gyors, stabil és hosszútávon használható rendszert kaptam kézhez. Ha a júzer nem szeretne a felületek feltelepítésével is külön-külön bíbelődni, ugyanabból az Ubuntu-verzióból többféle variáns létezik. A Unity-t használó, alapértelmezett Ubuntu (ubuntusok által fejlesztett GNOME "újítás"), az LXDE-t használó Lubuntu, a KDE-t használó Kubuntu (a Google képkeresőjében többnyire a KDE feltelepítés utáni alapértelmezett kinézetével találkozhatunk, hiszen ez a felület a legjobban átalakítható, személyre szabható), az XFCE-t használó Xubuntu, a Gnome Shell felületet használó Ubuntu Studio, és léteznek kifejezetten egy-egy "szakterületre" gyártott disztribúciók is, amelyek ingyenesen letölthetők a www.ubuntu.hu weboldalról. Akár Windows-rendszer mellé is! Amikor két rendszer van feltelepítve a számítógépünkön, azt nevezzük dual-boot-nak. Ennek egyik előnye, hogy ha az egyik rendszer esetlegesen "bekrepálna", még mindig ott van a másik. Windows mellé könnyen, néhány kattintással telepíthető. Szépsége, hogy a Windows ebből mit sem fog fel, tehát Windows alatt nem fog feltűnni nekünk, hogy egy Linux-rendszer is telepítve van a számítógépünkön, a működésére, gyorsaságára, valamint a stabilitására nem lesz hatással. Ubuntu alól viszont elérjük a Windows-os partícióinkat, így a fájlátvitel gyerekjáték lesz. A Linux ismeri a Windows által használt NTFS fájlrendszert, a Windows viszont nem ismeri a Linux által többnyire használt ext2-es, ext3-as, valamint ext4-es stb. fájlrendszereket. Kezdők számára az Ubuntut csak ajánlani tudom. A következő bejegyzésemtől kezdve bővebben fogok írni az Ubunturól, elmesélem, milyen problémákba ütköztem a használata során, milyen számítógépeken és mely verziókat teszteltem, valamint a problémákhoz kapcsolódó megoldásokat is ismertetni fogom. A legközelebbi bejegyzés témája egyelőre csak az Ubuntu feltelepítése lesz. Remélem, minél többen hasznát veszik majd, akik éreznem magukban elszántságot ahhoz, hogy megismerkedjenek a Linux világával. Addig is sok szerencsét és kellemes időtöltést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése