2013. július 28., vasárnap

Az Ubuntu telepítés utáni alapvető konfigurálása

Az Ubuntu telepítésével még nem végeztünk akkor, ha csak szimplán feltelepítettük az Ubuntut. A rendszer feltelepült, azonban a használat során úgy tűnhet, hogy nem működik megfelelően. Például a Skype ikonja nem jelenik meg a megfelelő helyen. Nagyon hasznos program lesz a Terminál. Ezt jó, ha már most leszögezzük, ne féljünk megjegyezni a nevét!

Ubuntu 12.04 alatt nincs telepítve a dconf-tools nevű csomag. Ezt meg kell tennünk, hiszen könnyedén tudunk beállításokat módosítani. Olyan beállításokat, amelyeket vagy csak "forrás-átírással" tudnánk megtenni, mivel grafikus felületen keresztül az alaprendszer nem teszi ezt lehetővé. A dconf-tools-féle dconf-editor hasonló ahhoz, amikor a Windows registry-értékeit piszkáljuk. Kezdjük is!

Nyissunk meg egy terminált! A sudo "előtag" azért lesz fontos, mert ezzel fogunk magunknak rendszergazdai (root) jogosultságot adni a telepítéshez. Ha megnyitottuk a terminált, adjuk ki a következő parancsot:

sudo apt-get install dconf-tools

Ha a telepítés elkészült, az ún. Dash (hasonló funkcióval bír, mint a Windows Start menüje) keresőjébe írjuk be: dconf-editor!

Ezután megnyílik a programunk. Oldalt meg kell keresnünk a következőt: com -> canonical -> Unity -> Panel -> systray-whitelist. Ennek a paramétereit módosítsuk simán all-ra, tehát így nézzen ki: systray-whitelist["all"]! Ez lehetővé teszi azt, hogy a megnyitott programjaink, amelyek igénylik a felső panelt (értesítési felületet), megjelenjenek ott (olyan, mint Windows-ban a tálca). Remek!

Újabb probléma: a Skype telepítése után megfigyelhetjük, hogy a menüjében nem láthatók a menüpontok ikonjai. Ezeket a következő parancsokkal korrigálhatjuk:

1. gconftool-2 --set --type=boolean /desktop/gnome/interface/buttons_have_icons true
2. gconftool-2 --set --type=boolean /desktop/gnome/interface/menus_have_icons true

Helyes! Továbbá vannak, akik be szeretnék állítani notebook-ok esetében az akkumulátor százalékban megadott alacsony-, illetve kritikus szintjét, valamint azt, hogy a kritikus szint alá csökkenve az akkumulátor feltöltöttsége, mit kezdjen vele az Ubuntu. Ennek beállítására alapvetően nincs lehetőség, de a dconf-editor segítségével még ez is megoldható. Keressük meg a következőt: org > gnome > settings-daemon > plugins > power! Ha megvan, keressünk egy olyat, hogy use-time-for-policy. Ennek értéke FALSE legyen (azaz ne legyen kipipálva)! Utána még megkeresünk 3 pontot ugyanitt, meg is mondom, melyek lesznek azok. Az én általam használt értékekkel írom le őket:

1. Alacsony töltöttség: 15% (percentage-low: 15)
2. Kritikus szint: 12% (percentage-critical: 12)
3. Az adott művelet végrehajtása: 9% (percentage-action: 9)

A 9%-nál végrehajtandó műveletet meg tudjuk adni a rendszerbeállításokban, az energiakezelés menüpont alatt. Az általam alapvetőnek elnevezett konfigurálás végeztével újra kell indítanunk a számítógépet. Remélem, segíthettem, legközelebb folytatom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése