2015. május 21., csütörtök

Irány a felhő!

Megmondom őszintén, amennyire ódzkodom attól, hogy a közeljövőben minden felhőben tárolódjon, a legfontosabb adatainktól, üzleti titkainktól, magánjellegű fényképeinktől kezdve egészen akár az operációs rendszerig, olyannyira csodálom is a felhőalapú szolgáltatásokat. Van az a bizonyos határ nálam, amíg még hasznos a felhő, és nem sérti a magánszférát, valamint ezen határon belül még hasznos az is a felhő mellett, hogy vannak fájlok, amiket fizikailag a saját merevlemezünkön tudunk tárolni. Én eddig a Dropbox-ot, valamint a Google Drive-ot használtam, mint fájlmegosztó, adattároló szolgáltatások. Használni fogom a jövőben is őket. Valamely eszközről a Dropbox mappába került fájlok automatikusan lejönnek a többi eszközre is, amelyen még be vagyok lépve, így az adott fájlt akár módosítani is tudom, a program automatikusan szinkronizálja. Ingyenes tárhely 2 GB, ezzel szemben a Google Drive 15 GB-ot biztosít (igaz, ebben egyebek mellett az e-mail-ek csatolt fájljai is beleszámítanak). Ennek a két szolgáltatásnak pont az az előnye, hogy egy fájlt, mintha fizikailag merevlemezen tárolódna (Dropbox esetén ott is tárolódik), könnyedén tudunk módosítani, manipulálni anélkül, hogy külön le kéne töltenünk.

Azonban megismerkedtem egy új szolgáltatással is, amely a Hive Cloud névre hallgat. Telefonos változata egyelőre csak Androidos készülékekre érhető el, az iOS-változat még fejlesztés alatt áll, PC-re pedig nincs is külön kliensszoftver, ott a böngészőnkben bízhatunk. A szolgáltatás alaphelyzetben ingyenes, de van fizetős változata is. Mit is nyújt az ingyenes változat? Korlátlan mennyiségben tölthetünk fel fájlokat, mindenféle túlzás nélkül, csak fájlméretkorlátok vannak. Dokumentumainkat nem tudjuk módosítani, ahhoz le kell töltenünk, munkánk befejeztével pedig vissza. Viszont nem is e célból készült, hanem tényleg csak egy adattároló, ahol nincsenek határok. Képek megjelenítésére, zenék, filmek lejátszására viszont abszolút alkalmas. Ennek előnye, ha meg szeretnénk bármely eszközről nézni egy filmet, akkor azt megtehetjük anélkül, hogy fizikailag valamennyi eszközre letöltenénk. Internetkapcsolat kell hozzá, és a filmjeinket szabadon nézhetjük, amely eszközről éppen be vagyunk jelentkezve. A filmekhez lehet feliratot hozzáadni, sőt, onnan tudjuk folytatni őket, ahol abbahagytuk. És itt jön elő a különbség az ingyenes és fizetős változat között. Premium előfizetéssel HD minőségben tudunk filmeket lejátszani (nyilván ehhez HD minőségű filmet kell feltöltetnünk), az ingyenes változat 240p minőséget biztosít, ami elég gyenge. Ezen kívül nem jelennek meg reklámok, ami az ingyenes változat esetében is alig észrevehető. Az ingyenes változat letöltési sebessége nagyon lassú (90 KB/s). Akinek nem elég 2 TB tárhely otthonra, és nem szeretne adattárolókba feleslegesen befektetni, és még sok filmet is néz, annak nyugodt szívvel ajánlom. A Premium csomag az offline filmnézést is lehetővé teszi. Az előfizetés havidíja 8 dollár.

A másik hasznos felhőalapú szolgáltatás egy zenelejátszó szolgáltatás, ami (szubjektív véleményem szerint) jobb a Spotify-nál vagy az iTunes-nál is. A neve Deezer. Regisztrálhatunk Facebook-fiókunkkal vagy simán e-mail címmel, ami között talán az a lényegi különbség, hogy a FB-s regisztrációval energiát spórolunk magunknak. Az adatlapon található zenék automatikusan bekerülnek a Deezer-kedvenceink közé, így a szolgáltatás hamarabb "megismer minket". Ami viszont azért jó, mert van egy jó kis rádiója a szolgáltatásnak, a neve Flow. Minél jobban ismer bennünket a program, annál inkább a fogaink közé való zenét fog ajánlani a rádió. Kedvelhetünk együtteseket, zenészeket, albumokat, zeneszámokat, vagy akár "diszlájkolhatjuk" is őket, a szoftver ezek alapján fog zenét összeállítani (stílus alapján) a Flow. A kedvenc dalainkat szintén lejátszhatjuk, ismerősöket vehetünk fel, akiknek a kedvenceit szintén böngészhetjük, hátha akadunk valami újra. Az ingyenes változat átlagos minőségben streameli a zenéket, a rádió számait csak óránként 6 alkalommal ugorhatjuk át (például, ha nem tetszik az adott dal), valamint néha-néha egy-egy zeneszám elején bejátszásra kerül egy ~15 másodperces Deezer-reklám. Azt tudom mondani, hogy az ingyenes változat is rengeteget nyújt. Az előfizetés havidíja 1500 forint. Magas hangminőségű zenéket nyújt, nincsenek reklámok, korlátlan dalátugrás előnyével kecsegtet, és offline zenehallgatást tesz lehetővé. A hagyományos rádiók helyett szintén javaslom mindenkinek, aki szeret zenét hallgatni, de nem akarja, hogy más mondja meg, mi szóljon és mi ne.

A harmadik hasznos szolgáltatást a MEGA Cloud adja, ami a Mega Upload utóda. Ingyenesen biztosít 50 GB tárhelyet, és ami a nagy előnye a Hive-val szemben, hogy van hozzá kliensprogram, tehát használható egy szimpla fájlkezelőből is, ami a használatot sokkal kényelmesebbé teszi. Az ingyenes változat elméletben lassabb fel- és letöltési sebességgel rendelkezik, bár én ezt nem tapasztaltam az 50/25 Mbit sávszélességű DigiNet-tel. Míg a Hive nagy adattömegek hosszútávú tárolására alkalmas, hogy az oda feltöltött adatok a későbbiekben bármikor elérhetők legyenek, ne sérüljenek, és ne vesszenek el, addig a MEGA arra jó, hogy a leggyakrabban, bármely eszközön azonnal elérhető fájlok megnyitása a kliensszoftver segítségével bármikor, kényelmesen kivitelezhető legyen. Ilyen adat lehet egyetemi jegyzet, egyes képek, e-book fájlok, dokumentumok, tanulnivalók, prezentációk, stb. 50 GB-ig teljesen ingyen és gyorsan. Kliens létezik Windows-ra, Mac OS X-re és Linuxra is, valamint a telefonos operációs rendszerek is támogatva vannak, mint a Windows Phone, az iOS és az Android.

Ha valami még eszembe jut ezekkel kapcsolatban, a bejegyzést módosítani fogom. Addig is jó szórakozást mindenkinek!

Update: A Hive-nak sajnos szembesültem néhány gyermekbetegségével. Néha a fájlok feltöltése után közli, hogy nem sikerült a fájlt feltölteni, így újra kell próbálkozni, másodszorra általában sikerülni szokott, és nem gyakran csinálja ezt amúgy sem. Néhány médiafájl feltöltésével olykor szokott szenvedni. Nem lenne rossz, ha ezeket kijavítanák, de az árát akkor is megéri. Korlátlan tárhely, Media Stream szolgáltatás, ilyen azért nem sok van. Továbbra is jó szolgáltatásnak tartom, ámbár tény, ami tény, azért vannak hibái. Ja, és nagyméretű fájlok feltöltésénél (pl. 2 db HD minőségű film feltöltésénél) nagyon leterheli a gépet.


Update 2.: Most akciós, csupán 3 dolláros áron kínálja a Hive a Premium fiókot. Abszolút megéri. Valamint ráleltem egy programra (amely Linux és Windows platformon is egyaránt elérhető), amely az MKV Tool Nix GUI (vagy MKV Merge GUI) névre hallgat. Az *.mkv fájlokból ki lehet venni a felesleges részeket (ugyanis Hive-on nincs lehetőség a hangsáv megváltoztatására), így sokkal kisebb fájlt kapunk. A program használata pofonegyszerű.

Update 3.: Megszűnt a Hive ingyenes változata, 1 hónapos próbaverzió vehető csak igénybe. A fenti árak változatlanok. Viszont nem hiszem, hogy frissítem még továbbra is ezt a bejegyzést. Akit érdekel, próbálja ki, a honlapon minden információ megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése