2014. január 4., szombat

Játékélmény

Jómagam nem vagyok a számítógépes játékok híve, de tény, hogy a játékok nélkülözhetetlenek a számítógépet használók egy - főként fiatalabbik - részének. Így hát a játékok csoportja óriási szempont a különféle számítástechnikai cégek számára. Minden rendszerre léteztek játékok: pasziánsz, aknakereső, különféle kártyajátékok vagy társasok. Most nem az ilyen típusú játékokról fogunk beszélni, hanem akár FPS, illetve MMORPG, stratégiai játékokról.

Köztudott, hogy a Linux-alapú rendszerek a játékok tekintetében mindig is le voltak maradva a redmondi társhoz, a Microsoft Windows-hoz képest, de még az Apple Macintosh-ához képest is. De van egy cég, amely elkezdte a mai szemmel nézve népszerűbb játékokat átportolni Linuxra is. Ez a cég a Valve, amely megalkotta a Steam nevű csodafenét. Már évek óta volt Steam account-om, nem igazán tudtam, mire jó a Steam, sosem használtam, gondoltam, kipróbálom. Elmaradt. Azonban már egy ideje olvastam azt, hogy a Steam felkapja a Linuxot, sőt mi több, Linux-alapú rendszert is készít (aminek a bétája letölthető, SteamOS néven kell rákeresni). De csak ~3 hete határoztam el, hogy tényleg kipróbálom ezt a különös szerkezetet. Megvallom őszintén, nem hittem abban, hogy igazán jó FPS játékokat Linux alatt is lehet kiválóan futtatni. Ennek oka, hogy a hardvergyártók egy része egyáltalán nem támogatja a Linuxot, ha mégis, a zárt illesztőprogramjainak minősége sok esetben messze elmarad a Windows-ra írt illesztőprogramok minőségétől. Lépjünk is tovább! A következő játékokat próbáltam ki: Team Fortress 2, Dota 2, és a karácsonyi akció alkalmával sikerült letöltenem ingyen a Left 4 Dead 2 zombis játékot is. Azóta is játszom vele, utóbbi játék nagyon megtetszett, és rengeteg ismerősöm van szerencsére, akik már régóta játszanak vele, így hát már lenyomtam pár órát. A második "kedvencem" a Team Fortress 2, de ezzel nem szoktam olyan sokat játszani, viszont összehasonlítottam a teljesítményét a Windows 8-as társával, és az eredmény meglepő volt: Linuxon sokkal kényelmesebb volt játszani, mint Windows 8 alatt, a játék sokkal gördülékenyebben futott el. A többi játékot nem volt kedvem letölteni Windows alá is, viszont azokkal sincs semmi baj: a játék folyékonyan, akadozás nélkül indul, az egér nem késik, az FPS értéke jónak mondható, a játékélmény abszolút megvan. Ezek az én tapasztalataim, a saját számítógépemen. A Bumblebee feltelepítését bár még nem írtam le, valószínűleg már nem is fogom, mert megtalálható egy rövid és használható leírás az interneten, Ubuntu Wiki - Bumblebee. Viszont néhány órája megosztottam tapasztalataimat röviden a hivatalos Ubuntu oldalon is. A játék élvezhetőségének a titka az az, hogy ha az NVIDIA Optimus kártyánkat szeretnénk igénybe venni játék céljából, akkor NE az optirun paranccsal futtassuk a Steam-et, hanem a primusrun paranccsal, mert az elsővel nem fog elindulni az indítani kívánt játék, a másodikkal igen. Viszont a második paranccsal van egy pár pillanatos késése az egérnek játékon belül, ami nagyobb akciók közben zavaró lehet. Erre létezik az a megoldás, hogy a primusrun elé írjuk oda a vblank_mode=0 szövegrészletet is, tehát a Steam terminál alól a következő paranccsal legyen elindítva: vblank_mode=0 primusun steamJavasolták nekem, hogy írjak egy rövid szkriptfájlt, amivel le lehet rövidíteni a működő parancsot.

Hozzunk létre egy fájlt optiprime néven mondjuk a Dokumentumok mappánkba! Ennek tartalma a következő legyen:

#!/bin/sh
vblank_mode=0 primusrun "$@"

Mentsük el a fájlt! Kattintsunk rá jobb egérgombbal, majd válasszuk a Tulajdonságokat! A Jogosultságok fülre kattintva pipáljuk ki a Végrehajtás: Fájl végrehajtásának engedélyezése programként részt, majd zárjuk be az ablakot! Terminálon belül lépjünk a Dokumentumok mappánkba (cd Dokumentumok)! Adjuk ki a következő parancsot: cp optiprime /usr/bin! Ez a /usr/bin rendszerszintű mappába másolja az optiprime nevű fájlunkat, így a fentebb leírt (működő) hosszú parancs helyett elegendő lesz csupán ennyit írni a Steam indításához: optiprime steam.

A megoldás javaslatért köszönet, további kellemes időtöltést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése