2013. november 5., kedd

Röviden (vagy annál talán picit hosszabban) az Ubuntu 13.10-ről

Jó rég nem írtam, de sebaj, most megint írnom kell. Kipróbáltam az október 17-én megjelent Ubuntu 13.10-est. Őszintén szólva kellemes meglepetésben volt részem. Akik hosszú távon használni, és nem pedig bütykölgetni szeretnék az Ubuntut, mindig LTS rendszert javaslok nekik. A jelenlegi legfrissebb és még támogatott LTS verzió a 12.04-es, amiről korábban már szó esett. Mivel jómagam is LTS-párti voltam (vagy talán vagyok), a 13.04-es verziót ki sem próbáltam, csak más gépén megkukkantottam az újdonságokat, elmentem meghallgatni a pécsi Release Party előadását, de annyira nem fogott meg, hogy a saját gépemen ki is próbáljam, tekintve, hogy a jó kis Arch Linux, egy magam által összerakott, egész jól működő Linux-rendszer volt a notebook-omon, nem is éreztem szükségét egy már kész Ubuntu feltelepítésének. A 13.10-es Ubuntuval kapcsolatban azonban más volt a helyzet. Próbálgattam én már az alfa-béta verziókat is Live-ban főleg, esetleg pendrive-ra feltelepítve, és ígéretesnek ígérkezett az új verzió. Megjelenést követően az Arch Linux helyére fel is telepítettem, és tényleg: kellemesen csalódtam! A 12.04-es LTS verzióhoz képest... hogy is lehetne megfogalmazni... ég és föld a kettő, az új verzió (meg már az előző is) klasszisokkal gyorsabb, mint a hosszútávon támogatott LTS. Innentől már csak azt remélem, a következő LTS is ilyen ígéretesnek fog ígérkezni. Gyorsaságban, stabilitásban, és stílusban is lepipálja elődjeit, úgyhogy most már én is éles rendszernek használom (már amennyire használni lehet köztes kiadásokat erre a célra). Viszont volt néhány apróság - szokás szerint -, ami szemet szúrt.

Az értesítési felületen néhány ikon bekapcsolás után néha nem jelenik meg (tényleg csak néha). Ilyenkor jobb híján (?) újra kell indítani a számítógépet, és jó lesz. Most több minden nem jut eszembe, ha ez változik, módosítom a bejegyzést is.

Aki szeretne megismerkedni az új rendszerrel, csak ajánlani tudom. Viszont a feltelepítés a jó működéshez önmagában még nem elég. Konfigurálni kell a rendszert, hogy tényleg jól használható rendszer legyen belőle. A systray-whitelist eltűnt, habár nem értem, miért. Néhány ikon az akaratom ellenére sem jelenik meg (például Skype, Pidgin, stb.), és ez engem meglehetősen zavar. A systray-whitelist-et azonban vissza lehet hozni, de ehhez fel kell vennünk egy tárolót. A terminálba bepötyögve a sudo add-apt-repository ppa:mc3man/sacy-tests, majd a sudo apt-get update parancsot, a küldetést teljesítettük. A feltelepítéshez viszont ki kell adnunk egy harmadik parancsot is: sudo apt-get upgrade. A dconf-editort is telepítenünk kell (sudo apt-get install dconf-editor). Utána ebbe belépve, a com -> canonical -> unity -> panel útvonalon a systray-whitelist "értékét" ['all']-ra kell állítanunk. Ezzel a részével készen is vagyunk.

Egy korábbi bejegyzésben leírtam a notebook akkumulátorával kapcsolatos automatikus tevékenységekhez szükséges beállítások módosítását (szintén dconf-editor), ezt most nem tenném meg újra, mert az változatlan maradt. Van ezen kívül még pár dolog, amit el kell végeznünk, ha egyáltalán használni szeretnénk a Skype-ot. A Skype elérhető a hivatalos tárolókból, egyszerűen telepíthető a sudo apt-get install skype paranccsal. Azonban nem fog működni. Én legalábbis rákattintottam, és semmi. Semmit nem reagált rá a gép. A következőket kell tennünk: nyissunk terminált, és írjuk be a sudo nano /etc/ld.so.conf.d/skype.conf parancsot. A terminált most egy üres szöveges dokumentumot nyitott meg, ahová nekünk be kell írnunk a következő sort:

/usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/

Ennek végeztével a CTRL+X kombinációból kiléphetünk a terminálos szövegszerkesztőből, de amikor rákérdez a program, akkor a MENTÉS opciót válasszuk! Ha ezzel megvagyunk, adjuk ki a sudo ldconfig -v parancsot is! Ha lefutott, a Skype-nak el kell indulnia. Ami hiba még ezenfelül is jelentkezett, az az, hogy a Skype másodszori indítására működött megfelelően a program, mert az első indítás után vagy nem volt hang, vagy recsegett-ropogott. Ez is könnyedén kiküszöbölhető. Adjuk ki a sudo nano /etc/pulse/default.pa parancsot, megint terminálos szövegszerkesztővel dolgozunk. Meg kell keresnünk a ### Automatically load driver modules depending on the hardware available részt (valahol talán az 50. sor után), és egy load-module module-udev-detect ... kezdetű sort kell keresnünk valahol közvetlenül alatta. Ennek a végére be kell írnunk tsched=0 szöveget. A számítógép újraindítása után a Skype megfelelően fog működni.

Lehet, hogy csak én vagyok ennyire kukacoskodó-átlagfelhasználó, de mikor az oldalsó panelra elhelyezem a kedvenc ikonjaim listáját, abszolút zavar az, amikor egy ott nem elhelyezkedő programot nyitok meg, és egyből az aljára teszi, állandóan görgetnem kell. Mi van, ha én azt szeretném, ha az újonnan megnyitott, a panelen nem elhelyezkedő programok ikonjai egyből a Dash ikonja alatt helyezkedjenek el? Ehhez szintén dconf-editor-ra lesz szükségünk. Meg kell keresnünk a com -> canonical -> unity -> launcher útvonalon a favorites részt, ezen belül pedig lesz egy 'unity://running-apps' rész, ezt kell oda helyeznünk, ahol nekünk kívánatos, például az 'application://nautilus.desktop' rész elé, közvetlenül (persze minden csak egyszer szerepeljen, ne többször, értelemszerűen, ha áthelyezzük valahova máshova a megfelelő szövegrészünket, ne felejtsük az előzőt kitörölni). Ezt a beállítást ugyan megjegyzi a rendszer, de a következő újraindításnál már nem alkalmazza. Ennek következtében kell írnunk egy szkriptet, aminek segítségével nem kell minden alkalommal a módosításokat újra és újra elvégeznünk. Hozzunk létre egy üres dokumentumot mondjuk favorites.sh néven a Saját mappánkban! Ezt a fájl tegyük futtathatóvá (jobb egérgomb: tulajdonságok)! Ezután a Dash keresőjébe beírva az Indítópultot, engedélyezzük a fájlunknak az automatikus lefutást! Hozzáadás, név: favorite (bár igazából ez tök mindegy), parancsxterm -e "/home/AMINEVUNK/favorites.sh", megjegyzés: kedvencek (ez is mindegy, még kötelezőnek sem kötelező). A szkriptfájl tartalma pedig a következő legyen:

#!/bin/bash

sleep 15

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher favorites "['application://ubiquity.desktop', 'application://nautilus.desktop', 'application://firefox.desktop', 'application://libreoffice-writer.desktop', 'application://libreoffice-calc.desktop', 'application://libreoffice-impress.desktop', 'application://ubuntu-software-center.desktop', 'application://ubuntuone-installer.desktop', 'application://ubuntu-amazon-default.desktop', 'application://UbuntuOneMusiconeubuntucom.desktop', 'application://gnome-control-center.desktop', 'unity://running-apps', 'unity://expo-icon', 'unity://devices']"

sleep 6

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher favorites "['application://ubiquity.desktop', 'unity://running-apps', 'application://nautilus.desktop', 'application://firefox.desktop', 'application://libreoffice-writer.desktop', 'application://libreoffice-calc.desktop', 'application://libreoffice-impress.desktop', 'application://ubuntu-software-center.desktop', 'application://ubuntuone-installer.desktop', 'application://ubuntu-amazon-default.desktop', 'application://UbuntuOneMusiconeubuntucom.desktop', 'application://gnome-control-center.desktop', 'unity://expo-icon', 'unity://devices']"

exit 0

A szkriptfájlunkat minden ikonelhelyezés (rögzítés az indítón) után megfelelően újra kell írnunk (az enyém a fent látható módon "néz ki"). A forrás első fele az alapértelmezett "kedvencek"-beállításokat tartalmazza, a második fele az általam kívánatosnak tartott ikonok listáját.

Egyelőre ennyi jut eszembe, ami lényegesebb módosításokat a saját számítógépemen végrehajtottam (no meg a Bumblebee). További kellemes időtöltést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése